REKLAMA

Akademia Młodego Kucharza zakończona uroczystym poczęstunkiem

09:00, 14.09.2017 | Stowarzyszenie Nasz Zamość
REKLAMA
Skomentuj

31 sierpnia 2017 roku zakończył się projekt pn. Akademia Młodego Kucharza - II edycja realizowany przez Stowarzyszenie Nasz Zamość współfinansowany ze środków Gminy Szubin. W uroczystym poczęstunku przygotowanym przez małych kucharzy pod czujnym okiem prowadzącego zajęcia Mateusza Balcerka, uczestniczyły osoby z władz oraz członkowie Stowarzyszenia "Nasz Zamość", a także rodzice i dzieci. Prowadzący wręczył certyfikaty uczestnictwa w zajęciach wszystkim kucharzom, a stowarzyszenie przygotowało jeszcze dodatkowo upominki w postaci książek, fartuchów i innych gadżetów dla wszystkich uczestników.

Na uroczyste zakończenie kucharze własnoręcznie przygotowali desery i torty o rożnych smakach. Zarówno dzieciom jak i rodzicom przygotowane ciasta smakowały wyśmienicie. 

Dużym wyzwaniem dla młodych uczestników był przeprowadzony chrzest na kucharza. Każde dziecko, bez wyjątku, wypiło łyżkę syropu cebulowego, które na zajęciach wcześniej sami przygotowali. Syrop to dobry przykład na to, że w prawdziwej polskiej kuchni nic nie może się zmarnować. To także naturalny lek na przeziębienie i inne choroby.

Podczas  uroczystego podsumowania "Akademii Młodego Kucharza - II edycja" specjalne wyróżnienie od prowadzącego otrzymał młody kucharz Hubert Janik. W ramach wyróżnienia, za bardzo duże zaangażowanie, otrzymał fartuch mistrza kuchni i inne upominki. Serdecznie gratulujemy.

Były podziękowania dla wszystkich zaangażowanych osób, dzięki którym sprawnie i bezproblemowo przeprowadzono zajęcia. Natomiast gromkie brawa pod adresem władz stowarzyszenia, za zorganizowanie nauki gotowania, były najlepszym podziękowaniem od młodych kucharzy i ich rodziców. 

Udział w zajęciach okazał się doskonałą formą spędzania wolnego czasu z dala od komputera i telewizora podczas wakacji. Propozycja zajęć w Zamościu była także fantastyczną drogą rozwijania zdolności manualnych, wyobraźni, poczucia estetyki i nauki zdrowego żywienia. Dzięki samodzielnie przyrządzanym potrawom – dzieci poznały różne smaki, rozwinęły swoją wyobraźnię i pozbyły się niechęci do do tej pory nieznanych składników.

Najlepsze ubezpieczenie NNW dla Twojego dziecka - KUP ONLINE - 10% rabatu !!!

Zajęcia przeszły do historii i zarówno czas spędzony na gotowaniu z rówieśnikami, jak i ten w domu podczas rodzinnego przygotowywania smakołyków będzie cudownym wspomnieniem na długie lata, a ponadto wyposażył dzieci w cenne umiejętności i doświadczenia w dorosłym życiu.

Nie zabrakło oczywiście wspólnego zdjęcia.

Poniżej zamieszczamy przepisy niektórych potraw realizowanych na zajęciach z gotowania:

Babeczki czekoladowe

Składniki:
- Czekolada gorzka 2 szt.
- Czekolada mleczna 1 szt.
- Jajka 8 szt.
- Cukier 200g
- Mąka 120g
- Masło 250g

Wykonanie: Czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Jajka miksować na małych obrotach z cukrem i mąką. Połączyć obie masy bezem i wymieszać. Masy przełożyć do foremek. Piec w 200°C ok. 10 min.

Naleśniki z twarożkiem i owocami

Naleśnik
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- ¼ kostki roztopionego masła
- ok. 700g mąki

Nadzienie
- kostka twarogu półtłustego
- śmietana kremówka ok. 100ml
- cukier puder 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 op

Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i roztrzepać aby nie było grudek, smażyć na patelni rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem. Cienkie gotowe usmażone naleśniki smarować nadzieniem twarogowym i ułożyć owoce jakie się chce, np. banany, maliny, borówki..Można dodać bitej śmietany i polać roztopioną czekoladą.

 

PIZZA WŁOSKA

CIASTO:
- 1kg mąki
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 50 ml oliwy
- 0,5 kostki drożdży
- ok. 600 ml wody lub mleka

SOS POMIDOROWY:
- koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
- woda mineralna do konsystencji 
- czosnek -3 ząbki
- oregano - szczypta 
- bazylia-szczypta
- sól, pieprz,
- cukier - do smaku

WYKONANIE:
- mąkę wsypać do miski
- mleko lub wodę podgrzaną do letniej temperatury(ok. 35-400)
- dodać cukier, sól, oliwę, drożdże
- wszystko wymieszać
- rozczyn dodać do mąki wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić do rąk( do 20 min.)
- uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, następnie schłodzić
- schłodzone kulę obtoczyć w mącę i uformować placek na pizzę
- posmarować sosem pomidorowym zostawiając rant
- dodawać składniki wg uznania i piec w temp. 200C ok. 10-15 min.

 

KURCZAK W CIEŚCIE SEROWYM

Składniki:
- filet kurczaka
- mleko 0,25l
- jajka 2 szt.
- ser ok. 100 gram(zetrzeć na tarce)
- mąka pszenna ok. 2 łyżki
- mąka kukurydziana ok. 2 łyżki
- czosnek 5 ząbków
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- przyprawa do kurczaka
- szczypiorek

Wykonanie: kurczaka oczyścić, doprawić solą, pieprzem, papryką czosnkiem startym na tarce, przyprawą do kurczaka, z pozostałych składników przygotować ciasto serowe- mąka, ser, mleko, jajka, mąka 2 rodzaje, czosnek 3 ząbki, sól, pieprz, szczypiorek- wszystko wymieszać kurczaka obtoczyć w mące i ,,wytaczać’’ w cieście, smażyć na rozgrzanej patelni z olejem aż się zrumieni.

Życzymy smacznego!

(Stowarzyszenie Nasz Zamość)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© itvszubin.pl | Prawa zastrzeżone | 2017