Zamknij

Powody, dla których warto spróbować miętowej herbaty marokańskiej

09:00, 19.03.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:01, 19.03.2019
Skomentuj

Znanym od wieków napojem serwowanym w Maroku jest gorąca miętowa herbata. Napój ten jest niezwykle orzeźwiający, a ponadto idealnie gasi pragnienie. Podpowiadamy, jak przygotować go samodzielnie.

Spis treści:

Marokańska herbata – znak tradycji

Tradycyjnie miętową herbatę serwuje się w Maroku zarówno w domach, jak i restauracjach. Będąc u kogoś w gościnie, zgodnie z tradycją należy wypić jej trzy szklanki, gdyż według przysłowia: „Pierwsza ma moc miłości, druga – gorycz życia, trzecia – słodycz śmierci.” Warto wiedzieć, że im napój jest słodszy, tym większą przyjaźnią darzy nas gospodarz. Napar przygotowywany jest w ciszy, zwykle przez mężczyzn. Więcej ciekawostek na temat herbaty marokańskiej dowiedzieć się z wpisu: Herbata marokańska na herbata.info.

Sposób przyrządzenia

Tradycyjna herbata marokańska nie jest trudna do przyrządzenia. Do czajniczka należy wsypać trzy łyżeczki zielonej herbaty (najlepiej gatunku Gunpower) i zalać połową szklanki wrzącej wody. Po chwili woda jest wylewana, a rozwinięte liście herbaty pozostawia się w dzbanku. Następnie do dzbanuszka wkłada się świeżą miętę i wypełnia nią dzbanek prawie do pełna. Teraz wystarczy wsypać dużo cukru i zalewać mieszankę wrzątkiem. Następnie zamyka się dzbanek pokrywką. Po 5 minutach herbata jest gotowa. Tradycyjna herbatę marokańską podaje się w małych, bogato zdobionych szklaneczkach.

Specjalny sposób nalewania herbaty

Sposób nalewania herbaty do szklany również jest specyficzny. Najlepszy do zaparzania herbaty marokańskiej jest oryginalny czajniczek z wąskim dzióbkiem. Jak rozlewać z niego napój? Zaczyna się nisko i podnosimy czajnik coraz wyżej. Dzięki temu herbata szybciej się ochłodzi, a na powierzchni pełnej szklanki powstanie specyficzna pianka.

Herbata Loyd maroccan mint

Jeśli gospodyni brakuje czasu na samodzielne przygotowywanie tradycyjnej herbaty marokańskiej, firma Loyd spieszy z pomocą. W swojej ofercie posiada marokańską herbatę miętową w wygodnych jednorazowych saszetkach, w kształcie piramidek, które pozwalają na przyspieszenie procesu parzenia, bez utraty walorów smakowych.

Oprócz walorów smakowych miętowa herbata ma również liczne właściwości lecznicze, podobnie jaka Herbata z pokrzywy. Czy znasz jej zalety?

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%