Dzień kulinarny w grupie Promyczków z Samorządowego Przedszkola nr 2 w Szubinie pozwolił dzieciom wypełnić zaplanowane zadania daltońskie. Dzieci samodzielnie dokonały wyboru poszczególnych grup kulinarnych z potrawami regionalnymi. Podjęły trzy zadania: wałkowanie ciasta i wykrawanie pierników oraz ich układanie na tacy do wypieku, wykrawanie ciasta i wywijanie nadając kształt faworkom, a po usmażeniu posypywanie cukrem pudrem, a także obieranie skórki z ziemniaków, krojenie rzodkiewki i szczypiorku, rozgniecenie twarogu i wykonanie gziku z pyrami.
Wszystkie stanowiska przy stolikach były pod nadzorem rodziców, mamy Doroty i Asi oraz pracowników przedszkola w roli głównej z naszą szefową kuchni, panią Iwoną Piątek. Dzieci pięknie współpracowały w zespole, wymieniając swoje uwagi i czekając cierpliwie na swoja kolejkę mając swobodny dostęp do tego, co im było potrzebne.
Wspaniale podejmowały działania i decyzje zgodnie z zainteresowaniami i umiejętnościami polegania na sobie. Wspierały się wzajemnie, czy to podczas ustaleń co do wyboru lidera grupy, czy też pracy zespołowej przy ustawianiu i dekorowaniu stolików. Każda czynność dostarczała pozytywnych emocji, rozwijała inicjatywę i samodzielność w działaniu i w myśleniu. Wszystkie grupy czuły się współodpowiedzialne za realizację potraw regionalnych i przygotowanie miejsca do ich spożycia.
Wspólna uczta biesiadna pozwoliła na zaangażowanie dzieci do samodzielnego planowania i podjęcia trudu w przygotowaniu potraw, a jednocześnie stworzyła możliwość do chętnego spożycia tego co przygotowały ze smakiem.
To był piękny i wyjątkowy dzień, pełen emocji i przeżyć, słów aprobaty i zachwytu. Dzieci zadania daltońskie wykonały samodzielnie i odpowiedzialnie, czerpiąc radość z odkrywania i doświadczania. Dochodząc do wszystkiego samemu, lepiej zapamiętały kolejność wykonywanych zadań oraz nabyły poczucia wiary we własne siły.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz