Zamknij

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Commplace 12:00, 04.04.2023

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2  
Czas:
25 minut 

Składniki:

  • 100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • 1 pierś z kaczki

Marynata:

  • 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

  • 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
  • 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
  • 1 ugotowany burak
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • Kilka liści sałaty rzymskiej 

Do podania: 

  • 3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • Liście botwinki lub innego mixu sałat
  • Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%