Zamknij

Grill ceramiczny Kamado – nowa era grillowania

13:34, 08.06.2022 | materiał partnera

W wielu dziedzinach największy sukces osiągają rozwiązania, które są oparte na łączeniu tradycji i innowacji. Nie inaczej jest w przypadku grillowania. Mowa tu o ceramicznym grillu węglowym kamado, którego pierwowzory, w postaci glinianych garnków do gotowania ryżu, występowały na Dalekim Wschodzie już tysiące lat temu. W obecnych wersjach kamado mamy do czynienia nawet z technologią inżynierów z Harvardu. W niniejszym tekście poznasz historię oraz zastosowania tego szybko zyskującego popularność stylu grillowania.

Historia

Choć nazwa kamado pochodzi z języka japońskiego, jego korzenie sięgają do Chin. Pierwowzorami były gliniane garnki, których najstarsze znalezione przez archeologów egzemplarze pochodzą sprzed 4000 lat. W Chinach i Japonii służyły one do przyrządzania ryżu gotowanego nad paleniskiem z drewna. Ryż gotował się powoli, w kontrolowanej temperaturze.

Technologia ta zyskała większą popularność także poza Azją niedługo po II wojnie światowej, kiedy Amerykanie podpatrzyli to rozwiązanie u Japończyków. Pierwsze grille węglowe kamado w postaci bardzo zbliżonej do dzisiejszej charakteryzującej się kształtem jajka, powstały właśnie w Stanach Zjednoczonych w latach 80 XX wieku.

Sposób działania

Grill kamado zasilany jest węglem drzewnym, którego spalanie w porównaniu do standardowych grillów węglowych jest znacznie wolniejsze, co zawdzięczamy specjalnej ceramicznej powłoce, zdolnej do utrzymywania ciepła. Jedna porcja węgla potrafi wystarczyć na nawet 6 godzin użytkowania. Po zużyciu węgiel spalany w kamado pozostawia także zdecydowanie mniej popiołu niż popularny brykiet.

Grill kamado rozgrzewa się bardzo szybko i potrafi osiągać bardzo wysokie temperatury, dochodzące nawet do 400 stopni Celsjusza. Cała kopuła nagrzewa się równomiernie. Nowoczesne grille kamado posiadają termometr i otwory wentylacyjne, co pozwala kontrolować i precyzyjnie regulować temperaturę.

Główne zalety

Podstawową zaletą grilla kamado jest wysoka jakość wykonania i wytrzymałość, która zapewnia znacznie dłuższą żywotność niż u standardowych odpowiedników. Ta wytrzymałość zawiera również wysoką odporność na różne negatywne czynniki atmosferyczne. Grille kamado są wyposażone w specjalną powłokę termoizolacyjną, która sprawia, że temperatura wewnątrz grilla nie zależy od warunków zewnętrznych.

Innym istotnym czynnikiem stanowiącym duży atut tego sposobu grillowania jest jego wszechstronność. Kamado można z powodzeniem używać do przyrządzania mięsa, pizzy, warzyw, chleba, placków i wielu innych rzeczy. Te wszystkie tak różnorodne potrawy łączy znakomity i niepowtarzalny smak.

Wspominanymi już wcześniej zaletami kamado są nieduża eksploatacja węgla oraz szybkie rozpalanie. Przy wprawnym użytkowaniu kamado można rozpalić nawet 3 razy szybciej niż zwykły grill.

Istotne jest również łatwe czyszczenie, które jest zasługą stosunkowo niewielkiej ilości brudzącego popiołu, który pojawia się po użyciu. Wymieniając liczne zalety kamado nie sposób nie wspomnieć o walorach estetycznych. Ciekawy, ozdobny design w połączeniu z intrygującym owalnym kształtem z pewnością zaimponują zaproszonym na grilla znajomym.

Najbardziej znani producenci

Najbardziej prominentnymi markami produkującymi grille kamado są Kamado Joe oraz Big Green Egg. Obie to zasłużone amerykańskie firmy, które w swoich produktach znakomicie łączą tradycję z innowacją. Technologia zastosowana w grillach Kamado Joe została opracowana przez inżynierów z Uniwerstytetu Harvarda, natomiast Big Green Egg może pochwalić się współpracą z NASA. Warto wspomnieć, że właśnie produkt tej drugiej marki był pierwszym grillem kamado, który trafił na rynek.

Podsumowanie

Podsumowując, grill kamado będzie świetną propozycją dla osób ceniących sobie oryginalność, pasjonatów gotowania, czy też ludzi, którzy po latach użytkowania zwykłych grilli węglowych czy elektrycznych chcieliby spróbować czegoś nowego. Z pewnością nie będą oni zawiedzeni, a smak przyrządzonych potraw wynagrodzi im duży wysiłek, jaki jest konieczny przy uczeniu się poprawnego i sprawnego korzystania z kamado. Z kolei nad zakupem tego rodzaju grilla powinny poważnie zastanowić się osoby, które wyżej cenią wygodę niż niepowtarzalny smak. Dla nich raczej lepszym wyborem będą standardowe grille gazowe czy elektryczne.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%