Właściwie to dokładnie nie wiadomo, kiedy i skąd pojawiła się azjatycka kuchnia. Wiadomo jednak, że jest swoistym kompilacją tradycyjnych kuchni wywodzących się z Chin, Japonii, Korei, Wietnamu, Laosu, Tajlandii, Birmie, a także Indonezji i innych azjatyckich państw. Wśród państw azjatyckich można jednak wyróżnić te, które mają najciekawsze, najbardziej różnorodne kuchnie. Do takich państw należą przede wszystkim Chiny i Japonia, które stanowią źródło większości azjatyckich specjałów.
Azjatycka kuchnia to głównie kuchnia wysokogórska ( o innych kuchniach znajdziesz na https://polskie-interesy.pl/category/restauracje-i-zywnosc/ ). W Azji jest wiele gór i pasma górskiego – od Himalajów po Ural, od Gór Świętokrzyskich po Góry Chińskie. W tej sytuacji Azjaci musieli dostosować się do dostępnych warunków i produktów. Z tego względu dość duży udział w azjatyckiej kuchni mają takie produkty jak warzywa i owoce, które są dostępne w okolicznych lasach i na polach. W diecie Azjatów pełnią też rolę dodatków do potraw – warzywa i owoce są często dodawane do zup. Wielbiciele azjatyckiej kuchni są zdania, że jest ona bardzo zdrowa – większość azjatyckich posiłków jest bowiem gotowana lub pieczona, a nie smażona. Azjatycka kuchnia jest również kuchnią ryżową. Ryż jest podstawą większości azjatyckich posiłków. Jest podawany z mięsem, warzywami, owocami i innymi dodatkami. Popularnym dodatkiem do ryżu jest krewetka – podawana jest w wielu różnych wariantach.
W przeciwieństwie do kuchni europejskiej, azjatycka kuchnia nie jest kuchnią mięsną. Mięso jest dodatkiem do posiłków, a nie głównym składnikiem. Jest to związane z faktem, że Azjaci nie jedzą dużo mięsa – najczęściej podają kurczaka i wołowinę. Azjatycka kuchnia jest również kuchnią ryb i owoców morza. Wiadomo, że wiele azjatyckich państw ma dostęp do morza. Dlatego też ryby i owoce morza są podawane w wielu posiłkach. Warto dodać, że Azjaci uwielbiają raczej łagodne smaki potraw. Dlatego też wiele azjatyckich potraw jest gotowanych lub pieczonych. Smażone jedzenie jest raczej rzadkie.
Jak widać, azjatycka kuchnia jest dość różnorodna. Jest to kuchnia, w której można znaleźć wiele potraw. Jest to także kuchnia, w której można znaleźć wiele potraw wegetariańskich. Warto dodać, że azjatycka kuchnia jest dość prosta. Wiele azjatyckich potraw jest przygotowywanych w kilka minut i jest dość tania. Wiele azjatyckich państw jest ubogich. Azjatycka kuchnia jest dość popularna. Wiele osób podróżuje do azjatyckich państw, aby spróbować poszczególnych potraw.