Najczęściej umami używane jest w kontekście smaku, ale tak naprawdę umami jest zmysłem, który odpowiada za odbieranie smaku. Jest to smak, który można opisać jako głęboki, bogaty i intensywny smak. Umami jest bardzo ważny w kuchni, ponieważ może nadać potrawom bogaty i głęboki smak, którego nie można uzyskać za pomocą innych smaków. Najczęściej stosowanymi produktami, które mogą nadać potrawom bogaty smak umami są: sos sojowy, ser parmezan, ser grana padano, suszone pomidory, kapary, sos worcestershire, a także kostki rosołowe.
Umami to czwarty podstawowy smak, oprócz słodkiego, kwaśnego, gorzkiego. Umami ma nie tylko wydobywać bogactwo i intensywność smaku, ale i je poprawiać. To słony, lekko marynowany smak. W przeciwieństwie do pozostałych smaków, nie jest wyczuwalny bezpośrednio – trzeba go „rozwinąć”. Niektórzy nazywają go smakiem mięsa. Warto pamiętać, że umami nie jest tylko słone! Jest wszechobecne – również w owocach, warzywach czy serze. O innych smakach możesz poczytać na http://przedsiebiorczosc-48h.pl/category/restauracje-i-zywnosc/ .
W przypadku kuchni japońskiej smak umami jest bardzo ważny. To właśnie on wpływa na to, że kuchnia ta jest tak wyjątkowa na tle innych. Obecność tego smaku w kuchni japońskiej można zauważyć na przykład w przypadku serii miso, które jest bardzo popularne. Smak ten pozwala zachować soczystość i charakter wielu potraw. Kuchnia japońska jest bardzo charakterystyczna i często wymaga od nas specyficznych produktów. Dlatego też warto stosować się do tych wskazówek, które dają nam możliwość przygotowania naprawdę wyjątkowych potraw.
Sukiyaki to sos na bazie mirinu i shoyu, którego używamy do marynowania i gotowania owoców morza, warzyw i chudego mięsa. Sashimi to surowe mięso, które najczęściej podajemy jako przystawkę. Sushi to ryż marynowany w occie ryżowym i rybach/owocach morza. Najczęściej serwuje się je jako przystawkę lub – w wersji bazowej – jako danie główne. Kuchnia japońska to także warzywa, a szczególnie kapusta kimchi. Kimchi to rodzaj kiszonej kapusty o ostrym smaku, m.in. dlatego, że jest z dodatkiem chili. Jest ona podawana na stół na każde śniadanie i obiad. W Japonii kupuje się ją w sklepach, ale można też ją zrobić samodzielnie.