Zamknij

Czym jest zmysł umami

00:00, 05.10.2022 artykuł sponsorowany
pixabay pixabay

Najczęściej umami używane jest w kontekście smaku, ale tak naprawdę umami jest zmysłem, który odpowiada za odbieranie smaku. Jest to smak, który można opisać jako głęboki, bogaty i intensywny smak. Umami jest bardzo ważny w kuchni, ponieważ może nadać potrawom bogaty i głęboki smak, którego nie można uzyskać za pomocą innych smaków. Najczęściej stosowanymi produktami, które mogą nadać potrawom bogaty smak umami są: sos sojowy, ser parmezan, ser grana padano, suszone pomidory, kapary, sos worcestershire, a także kostki rosołowe.

W jaki sposób umami może poprawić smak jedzenia

Umami to czwarty podstawowy smak, oprócz słodkiego, kwaśnego, gorzkiego. Umami ma nie tylko wydobywać bogactwo i intensywność smaku, ale i je poprawiać. To słony, lekko marynowany smak. W przeciwieństwie do pozostałych smaków, nie jest wyczuwalny bezpośrednio – trzeba go „rozwinąć”. Niektórzy nazywają go smakiem mięsa. Warto pamiętać, że umami nie jest tylko słone! Jest wszechobecne – również w owocach, warzywach czy serze. O innych smakach możesz poczytać na http://przedsiebiorczosc-48h.pl/category/restauracje-i-zywnosc/ .

Zmysł umami a kuchnia japońska

W przypadku kuchni japońskiej smak umami jest bardzo ważny. To właśnie on wpływa na to, że kuchnia ta jest tak wyjątkowa na tle innych. Obecność tego smaku w kuchni japońskiej można zauważyć na przykład w przypadku serii miso, które jest bardzo popularne. Smak ten pozwala zachować soczystość i charakter wielu potraw. Kuchnia japońska jest bardzo charakterystyczna i często wymaga od nas specyficznych produktów. Dlatego też warto stosować się do tych wskazówek, które dają nam możliwość przygotowania naprawdę wyjątkowych potraw.

Potrawy kuchni japońskiej

Sukiyaki to sos na bazie mirinu i shoyu, którego używamy do marynowania i gotowania owoców morza, warzyw i chudego mięsa. Sashimi to surowe mięso, które najczęściej podajemy jako przystawkę. Sushi to ryż marynowany w occie ryżowym i rybach/owocach morza. Najczęściej serwuje się je jako przystawkę lub – w wersji bazowej – jako danie główne. Kuchnia japońska to także warzywa, a szczególnie kapusta kimchi. Kimchi to rodzaj kiszonej kapusty o ostrym smaku, m.in. dlatego, że jest z dodatkiem chili. Jest ona podawana na stół na każde śniadanie i obiad. W Japonii kupuje się ją w sklepach, ale można też ją zrobić samodzielnie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%