Zamknij

Płyta gazowa do zabudowy - pod szkłem czy stalowa?

11:39, 07.11.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:39, 07.11.2022
pixabay pixabay

Modne w ostatnich latach szklane płyty gazowe zdominowały projekty nowoczesnych kuchni. Czy jednak słusznie? Czy płyty gazowe pod szkłem oprócz nowoczesnego designu mają coś jeszcze do zaoferowania? Jak wygląda gotowania z ich wykorzystaniem? I w końcu - czy jest to rozwiązanie lepsze od tradycyjnych gazowych kuchni ze stali? Zanim podejmiesz decyzję o zakupie, koniecznie dowiedz się, jak wypada płyta gazowa pod szkłem na tle kuchni stalowej.

Zalety szklanych płyt gazowych

Szkło może nam się wydawać nieodpowiednim materiałem na powierzchnię, która będzie miała styczność nie tylko z wysoką temperaturą, ale również z działaniem wielu innych szkodliwych czynników. Warto mieć jednak na uwadze, że płyta gazowa pod szkłem powstaje z odpowiedniego materiału poddanego odpowiednim procesom obróbki. Najczęściej jest to szkło hartowane lub ceramiczne. Oba materiały cechują się więc ogromną wytrzymałością zarówno na działanie wysokich temperatur, jak i uszkodzeń mechanicznych.

Do najważniejszych zalet szklanych płyt gazowych możemy zaliczyć:

  • wysoką wytrzymałość
  • dostępność w różnych kolorach,
  • łatwość czyszczenia,
  • nowoczesny design,
  • równomierną dystrybucję ciepła,
  • szybkie nagrzewanie,
  • trwałość na odbarwienia i zarysowania,
  • bezpieczeństwo w użytkowaniu.

Zalety stalowych płyt gazowych

Choć na rynku pojawia się wiele coraz to nowocześniejszych rozważań, wielu nadal pozostaje wiernym tradycyjnym kuchenkom gazowym ze stalową powierzchnią. Nie jest to kwestia przypadku. Stal jest materiałem niezwykle wytrzymałym i to właśnie ta cecha podawana jest jako pierwsza przy wymienianiu zalet.

Stalowe kuchenki na gaz zapewniają jednak jeszcze inne, ważne korzyści takie jak:

  • duży wybór,
  • przystępna cena,
  • łatwość w czyszczeniu,
  • najwyższa trwałość.

Gazowe płyty szklane a stalowe - porównanie

Czy zalety stalowych płyt gazowych przeważają nad szklanymi? Niezupełnie. Największą wadą, która nie dotyczy płyt pod szkłem, jest odpryskiwanie lakieru stalowych powierzchni. W konsekwencji już po kilku latach tradycyjna kuchenka nie prezentuje się tak doskonale, podczas gdy szklane płyty wyglądają niemal jak w dniu zakupu. Stal jest także znacznie bardziej podatna na zarysowania. Dodatkowo same rysy są dużo bardziej widoczne na powierzchni stalowej niż na szklanej. Wyjątkiem może być szkło hartowane lub ceramiczne w czarnym kolorze, na którym drobne rysy faktycznie są bardziej widoczne.

Płyty gazowe pod szkłem dają również znacznie większą swobodę, jeśli chodzi o gotowanie. Szczególnie że w tradycyjnych stalowych modelach kuchenek, rozmieszczenie rusztu i palników nie zawsze jest do końca przemyślane.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%