Modne w ostatnich latach szklane płyty gazowe zdominowały projekty nowoczesnych kuchni. Czy jednak słusznie? Czy płyty gazowe pod szkłem oprócz nowoczesnego designu mają coś jeszcze do zaoferowania? Jak wygląda gotowania z ich wykorzystaniem? I w końcu - czy jest to rozwiązanie lepsze od tradycyjnych gazowych kuchni ze stali? Zanim podejmiesz decyzję o zakupie, koniecznie dowiedz się, jak wypada płyta gazowa pod szkłem na tle kuchni stalowej.
Szkło może nam się wydawać nieodpowiednim materiałem na powierzchnię, która będzie miała styczność nie tylko z wysoką temperaturą, ale również z działaniem wielu innych szkodliwych czynników. Warto mieć jednak na uwadze, że płyta gazowa pod szkłem powstaje z odpowiedniego materiału poddanego odpowiednim procesom obróbki. Najczęściej jest to szkło hartowane lub ceramiczne. Oba materiały cechują się więc ogromną wytrzymałością zarówno na działanie wysokich temperatur, jak i uszkodzeń mechanicznych.
Do najważniejszych zalet szklanych płyt gazowych możemy zaliczyć:
Choć na rynku pojawia się wiele coraz to nowocześniejszych rozważań, wielu nadal pozostaje wiernym tradycyjnym kuchenkom gazowym ze stalową powierzchnią. Nie jest to kwestia przypadku. Stal jest materiałem niezwykle wytrzymałym i to właśnie ta cecha podawana jest jako pierwsza przy wymienianiu zalet.
Stalowe kuchenki na gaz zapewniają jednak jeszcze inne, ważne korzyści takie jak:
Czy zalety stalowych płyt gazowych przeważają nad szklanymi? Niezupełnie. Największą wadą, która nie dotyczy płyt pod szkłem, jest odpryskiwanie lakieru stalowych powierzchni. W konsekwencji już po kilku latach tradycyjna kuchenka nie prezentuje się tak doskonale, podczas gdy szklane płyty wyglądają niemal jak w dniu zakupu. Stal jest także znacznie bardziej podatna na zarysowania. Dodatkowo same rysy są dużo bardziej widoczne na powierzchni stalowej niż na szklanej. Wyjątkiem może być szkło hartowane lub ceramiczne w czarnym kolorze, na którym drobne rysy faktycznie są bardziej widoczne.
Płyty gazowe pod szkłem dają również znacznie większą swobodę, jeśli chodzi o gotowanie. Szczególnie że w tradycyjnych stalowych modelach kuchenek, rozmieszczenie rusztu i palników nie zawsze jest do końca przemyślane.